Daleka Putovanja | ODEON WORLD TRAVEL

JAPAN  /  CENOVNICI (Programi i cene)

U ponudi su trenutno individualni programi. Za dodatne informacije kontaktirajte agenciju.

Hoteli

Hoteli Japan 3*


(više)

Japan je tajanstvena i fascinantna zemlja. Između modernog i tradicije, savremenog i drevnog, sklad prirode i harizmatičnog dostojanstva ljudi

Moderni i krcati gradovi konstantno u pokretu, izmenjuju se s parkovima i vrtovima mističnog spokoja. Fudži, sveta planina Japanaca predstavlja netaknutu prirodu, slikovite uvale i zalivi, razuđene obale, snežne planine ostrva Hokaida, Kjoto sa svojim prekrasnim vrtovima čine ovu zemlju unikatnom I neodoljivom. Jedinstveni kodeks, način shvatanja života i čast samuraja su nešto što ovu civilizaciju kroz istoriju izdvaja od ostatka sveta. Putovanje u Japan vodi unazad, svaki put iznova na početak dana. Iako je tehnološki veoma napredna, takozvana „Zemlja izlazećeg sunca“ pruža svakom od nas povratak u drevnu prošlost.

Japan poštuje i čuva svoju tradiciju, u skladu sa modernim dostignućima koja su glavna izvozna grana ove zemlje. Bez obzira da li su utemeljeni u istoriji ili u religiji, japanski običaji i kultura imaju i danas veoma veliki značaj za svakog stanovnika. Postoji mnogo načina da posetioci osete i dožive autentično japansko nasleđe. Poseta svetilištima, hramovima ili zamkovima bi obezbedia fantastičn uvid u Japan, kao zemlju raznovrsne i bogate istorije i moderno društvo u koje se razvilo.

Tokio, kao kulturno-istorijski epicenter i prestionica Japana, jedinstvena po tome što svojim modernističkim elementima skriva mnoge prelepe hramove i svetilišta. Svetilišta i hramovi Japana su najlepši primeri viševekovne baštine i duhovnost. Svetilišta su obično povezana sa bogosluženjima, građena u Šinto stilu, dok su hramovi najčešće simbol budizma. Meiđi Šrine, svetilište građeno u ime poštovanog cara dinastije Meiđi i njegove supruge, carice Šoken. Ovo svetilište spada u jedno od najlegendarnijih objekata. Sedeći u srcu grada, mnogi Japanci i danas odaju počast caru.

Atmosfera starog Japana još uvek je sačuvana u vrlo živopisnom delu grada koji se zove Ašakuša, u kome se nalazi i jedan od najvažnijih hramova tog perioda, Ašakuša Kanon. Tu je smešten Sensoji Hram, najstariji budistički hram Tokija, građen u čast boginje milosti. Potiče iz 12.veka i predstavlja pravi unikat grada. Šetnja kroz luksuzni deo grada Ginza, koji je tokom fantastičnog ekonomskog uspeha Japana 1980-tih bio najskuplja četvrt za život na svetu, najbolje pokazuje standard jedne od vodećih svetskih ekonomija. Široke avenije i danas su prepune radnji i luksuznih šoping centara.

Kjoto i Nara su jedini gradovi koji nisu pretrpeli saveznička bombardovanja krajem II svetskog rata. Tu se sačuvalo mnogo više originalnih građevina nego bilo gde drugo u Japanu. Sa svojih 1500 budističkih hramova, preko 300 šinto svetilišta, 100 muzeja, imperijalnom palatom i šogunovim dvorcem, preko 3000 umetničkih i zanatskih radnji, Kjoto, naročito stara četvrt Gion, je mesto gde se još uvek sačuvala atmosfera pravog, tradicionalnog Japana. Kjoto predstavlja više od drevnih običaja i tradicije Japana. To je grad jedinstvenih arhitektonskih objekata pomešanih bez ikakvih vremenskih prepreka sa savremenom stilom. Sa mnogim originalnim hramovima i dalje netaknuta, istorija Kjoto privlači milione posetilaca svake godine.

Obilazak ovog dela Japana, obuhvata najlepša, duhovno važna i drevna zdanja,koja su deo svetske kulturne baštine. Obilazak hrama Kijomizu - Dera iz 8. veka, koji je potpuno obnovljen između 15. i 17. veka, zamka Nidžo – rezidencije Tokugava klana za vreme njihovog šogunata, koji je svojevrstan arhitektonski biser, poznat po bogatoj dekorativnoj umetnosti momojama perioda, hrama Sanjusanđen-do, nacionalnog spomenika iz 12.veka, u kome se nalazi 1001 statua posvećena božanstvu milosti. Smatra se da je to i dalje najduža drvena građevina u Japanu. Odličan je primer rane kamakura arhitekture i predstavlja pravu riznicu. Jedinstveni hram Heian, građen 1895. g. u čast 1100-godišnjice Kjota, kao i hram Kinkakuđi ili Zlatnog paviljona, u divnom parku koji je klasičan primer japanske baštenske kulture srednjeg veka. Ujedno Zlatni paviljon spada među najpoznatije hramove u Kjotu.

Mnogi Japanci vide bašte kao sredstvo pronalaženja mira i spokoja. Kroz lepu umetnost uređenja, sa vodenim površinama, potocima i drvećima, predstavljaju remek delo, gde je svaki detalj veoma pedantno odrađen. Umetnost japanskog vrta datira još iz 14, veka, kada je feudalna elita dala poseban akcenat na obožavanje prirode. Haiku pisanje i ceremonije čaj su se obično održavale u ukrašenim i veličanstvenim baštama hramova i zdanja građenih i uređivanih od ruke poznatih majstora tog vremena, uključujući Sen no Rikju i Enšu Kobori. Kenroku-sru u Kanazvi, Ritsurin Koen u Takamatsu, i Koraku u Okaiami su neki od najpoznatijih vrtova i prirodnih uređenja u japanskoj istoriji. Koraku, oblast planine Fudži je poznata po tome što je najveća i najlepša planina. Prestonica Kjoto, poseduje Rioan-ji hram, građen u predivnm ambijentu najpoznatije Zen Rock baste, koju je Smitsonijan magazin izabrao kao jedan od "28 mesta na svetu da se mora videti pre što se umre" u 2008. Godini. Kaže se da zen bašta, ima veoma umirujuća svojstva, zbog čega mnogi posetioci hrle da borave u njoj i osećaju se mentalno zdravi i opušteni.

Umetnost japanskog vrta je vekovna tradicija, njihovo formiranje se praktikuje i danas. Kao svetski lider u ekološkim inovacijama, Japan, privlači hiljade posetilaca svake godine sa solarnom Imperial i Rikugien baštom, koje predstavljaju jedne od najznačajnih ekoloških projekata.

Jedna od glavnih atrakcija putovanja širom Japana jeste autentičost lokalne kuhinje u svakom gradu koji posetite. Dok je suši, u stvari veliki deo japanskog nasleđa, bezbroj ukusa iz celog sveta su doprineli raznim načinima i receptima ove dekorativne kulture ishrane. Hrana privlači najpoznatije kuvare današnjice. Uče se veštine i način pripremanja raznih jela, kreiranih od veoma zdravih i prirodnih namirnica, Stoga, nije iznenađenje da je Tokijo jedan od visoko rangiranih destinacija prema magazinima iz oblasti gastronomije. Tu ide u prilog i činjenica da ovaj grad poseduje ubedljivo najviše restorana sa prestižnim “Michelin” zvezdicama.

U neobičnom kontrastu između drevnih građevina i futurističkih nebodera, Japan je spreman da podari svakom putniku deo svoje tajne. Putnik ga napušta sa dubokim poštovanjem, obogaćen predivnim iskustvom.
LAST MINUTE newsletter (e-mail):
1€ = 120.4494 RSD
Odeon World Travel
© 2018 Odeon World Travel